@article { author = {Ziatabar Ahmadi, Ali and Shahnazari, Ali and Ziatabar Ahmadi, Mirkhalegh and Ghadami Firouzabadi, Ali}, title = {The effect of deficit irrigation and partial root zone drying on qualitative and quantitative characteristics of kiwi fruit}, journal = {Iranian Journal of Irrigation & Drainage}, volume = {12}, number = {3}, pages = {588-598}, year = {2018}, publisher = {Iranian Irrigation and Drainage Association}, issn = {2008-7942}, eissn = {2676-6884}, doi = {}, abstract = {Deficit irrigation as a tension producing factor effects on vegetative and physiological characteristics of plants. In order to investigate the effect of the amount of irrigation water and the method of applying deficit irrigation practices on the yield, quantitative and qualitative parameters a Hayward cultivar Kiwi, experiment was made on of Hadishahr (5 kilometers from Babolsar) with 5 treatments and 3 replications during 2 growing years. The treatments under investigations were full irrigation (100% water consumption requirement), deficit irrigation (DI) at 2 levels of 60% and 70%, partial root drying irrigation (PRD) at 2 levels of 60% and 70%, respectively. Investigations of the effect of treatments was measuring quantitative and qualitative measurements of fruit samples including: volume, fruit size in different directions, fresh and dry weight, moisture content, treatable acidity and soluble solid materials in each processing stage. The amount of water consumption of irrigation treatment in full irrigation in total growing season and applying deficit irrigation were 239 and 141 mm, respectively. The water savings in deficit irrigation treatments were respect to total irrigation at the level of 70% was 15.33% and 25.26% in the whole period of irrigation and the duration of applying irrigation treatments, and 16.79% and 25.75% respectively in irrigation treatments. Based on the mean comparison between irrigation treatments in harvesting stage, the effect of treatments on fresh and dry weight, volume and Y dimensions were meaningful but not in X dimension, soluble solid materials, moisture content and dominant fruit acidity. The results indicate that applying deficit irrigation treatments not only improve fruit quality, but only is an approach for improvement of water crisis and reaching a sustainable agriculture.}, keywords = {water stress,incomplete irrigation,Hayward}, title_fa = {تاثیر کم‌آبیاری تنظیم ‌شده و کم‌آبیاری خشکی ناحیه ریشه بر خصوصیات کمی و کیفی میوه کیوی}, abstract_fa = {کم­آبیاری به­عنوان یک عامل تنش­زا بر ویژگی­های رویشی و فیزیولوژیک گیاهان اثر می­گذارد. به منظور بررسی اثر میزان آب آبیاری و روش اعمال کم­آبیاری بر عملکرد و پارامترهای کمی و کیفی کیوی رقم هایوارد، آزمایشی در یکی از باغ­های منطقه هادی­شهر کیلومتر 5 شهرستان بابلسر، با 5 تیمار و 3 تکرار، طی دو سال زراعی انجام شد. تیمارهای مورد بررسی عبارت بودند از: آبیاری کامل (تامین 100 درصد نیاز آبی)، کم‏آبیاری تنظیم شده (DI) در دو سطح 60 و 70 درصد و آبیاری خشکی ناحیه ریشه (PRD) در دو سطح 60 و 70 درصد. بررسی اثر تیمارها با اندازه­گیری خصوصیات کمی و کیفی نمونه­های میوه شامل: حجم، ابعاد میوه در جهت­های مختلف، وزن تازه و خشک، رطوبت، اسیدیته قابل تیتراسیون و مواد جامد محلول در مرحله رسیدگی انجام شد. مقدار آب مصرفی تیمار آبیاری کامل در کل فصل رشد و اعمال تیمارهای کم­آبیاری به ترتیب برابر با 239 و 141 میلی­متر بود. میزان صرفه­جویی آب در تیمارهای کم‏آبیاری نسبت به آبیاری کامل در کل دوره رویش و دوره اعمال تیمارهای کم­آبیاری در سطح 70 درصد، به ترتیب 33/15 و 25/26 و در سطح 60 درصد به ترتیب 79/16 و 75/28 درصد بوده است. براساس مقایسه میانگین بین تیمارهای آبیاری در مرحله برداشت، اثر تیمارها بر وزن تازه و خشک، حجم و بُعد Y و Z معنی­دار، ولی بر بُعد X، مواد جامد محلول، رطوبت و اسید غالب میوه معنی‏دار نمی­باشد. نتایج حاکی از آن است که اعمال تیمارهای کم‏آبیاری، علاوه بر بهبود کیفیت میوه، راهکاری برای سازگاری با معضل بحران آب و نیل به یک کشاورزی پایدار است.}, keywords_fa = {تنش آبی,کم ‏آبیاری ناقص,هایوارد}, url = {https://idj.iaid.ir/article_73667.html}, eprint = {https://idj.iaid.ir/article_73667_aea6810d5c81db9e6d3c89cf56cbe071.pdf} }