TY - JOUR ID - 122335 TI - مطالعه آزمایشگاهی تداخل آب شور و شیرین کم‌عمق بر توزیع شوری در ناحیه اشباع و غیراشباع با استفاده از مدل فیزیکی JO - نشریه آبیاری و زهکشی ایران JA - IDJ LA - fa SN - 2008-7942 AU - ربانیها, حسین AU - لیاقت, عبدالمجید AU - سلطانی, مسعود AD - دانشجوی کارشناسی ارشد/گروه آبیاری و آبادانی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران AD - استاد گروه مهندسی آبیاری و آبادانی دانشگاه تهران AD - استادیار گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 14 IS - 5 SP - 1677 EP - 1685 KW - آبخوان کم‌عمق KW - جبهه اختلاط KW - گرادیان هیدرولیکی KW - محیط متخلخل KW - مدل فیزیکی DO - N2 - اختلاط آب شور و شیرین در آبخوان‏های نزدیک ساحل دریاها و حاشیه شوره‏زارها باعث محدودیت استفاده از منابع آب‏زیرزمینی باکیفیت می‏گردد. از طرف دیگر افزایش غلظت آبخوان آب شور در نتیجه تبخیر از سطح خاک و کاهش هد فشاری در آبخوان شیرین در نتیجه برداشت بی‏رویه از آبخوان، باعث پیشروی جبهه اختلاط، به سمت آبخوان آب شیرین خواهد شد. در این تحقیق با ساخت مدل فیزیکی، ناحیه اختلاط و نحوه توزیع نمک در دو قسمت اشباع و غیراشباع محیط متخلخل مورد بررسی قرار گرفته است. چهار سناریو‌ی مختلف هیدرولیکی شامل سطح ایستابی برابر آب شور و شیرین، سطح آب شیرین بالاتر از آب شور و دو سطح ایستابی شور بالاتر (10 و 15 سانتی‌متر) از آب شیرین در آبخوان مورد بررسی قرار گرفت. غلظت آب شور dS/m 20 و غلظت آب شیرین dS/m 98/0 بود. ابعاد مدل فیزیکی برابر با 1×1×4 متر بود. نتایج نشان داد شکل سطح ایستابی، عامل مهمی در نحوه توزیع و پراکنش شوری در هر دو ناحیه اشباع و غیراشباع می‌باشد. با کاهش سطح آب در مخزن آب شیرین به میزان 10 و 15 سانتی‌متر مرز بین ناحیه کم‌شور و شور در زیر سطح ایستابی به ترتیب 55 و 96 سانتی‌متر پیشروی و با افزایش سطح آب در مخزن آب شیرین به میزان 5 سانتی‌متر، همان ناحیه 28 سانتی‌متر پسروی داشته است. UR - https://idj.iaid.ir/article_122335.html L1 - https://idj.iaid.ir/article_122335_1fea5e48ab4955da35527f26e06cfaa0.pdf ER -