TY - JOUR ID - 129146 TI - بررسی عملکرد، تابع تولید و بهره وریِ مصرف آب دو رقم بادام‌زمینی تحت شرایط کم آبیاری در روش‌های مختلف آبیاری JO - نشریه آبیاری و زهکشی ایران JA - IDJ LA - fa SN - 2008-7942 AU - عبدزادگوهری, علی AD - استادیار باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر، ایران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 15 IS - 2 SP - 467 EP - 482 KW - آب مصرفی KW - بادام‌زمینی KW - روش‌آبیاری KW - روغن‌دانه KW - پروتئین‌دانه DO - N2 - ارائه روش آبیاری کارآمد و انتخاب رقم مناسب در راستای افزایش عملکرد و بهره‌وری مصرف آب می‌تواند کمک شایانی به تولید کمی و کیفی محصول بادام‌زمینی نماید. پژوهش حاضر به منظور بررسی عملکرد، تابع تولید و بهره‌وری مصرف آب دو رقم بادام‌زمینی تحت شرایط کم‌آبیاری در روش‌های مختلف آبیاری به صورت کرت‌های دوبار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار، در سال‌های 1397و 1398 در استان گیلان اجرا شد. تیمار اصلی شامل دو روش آبیاری قطره‌ای و جویچه‌ای، و عامل فرعی شامل تأمین 125، 100، 75، 50 و 25 درصد تأمین‌نیاز آبی گیاه، و عامل فرعی‌فرعی، دو رقم بادام‌زمینی گیل و جنوبی بود. نتایج نشان داد که اثرات ساده، اثر متقابل آبیاری و تأمین‌نیاز‌آبی و اثر متقابل تأمین‌نیاز‌آبی و رقم در سطح یک درصد بر عملکرد زیست‌توده، غلاف و دانه معنی‌دار بود. میزان عملکرد غلاف و دانه در روش قطره‌ای، بیشتر از روش جویچه‌ای بود. در اثر متقابل تأمین نیاز‌آبی و رقم، بیشترین عملکرد زیست‌توده، غلاف و دانه با تأمین 100 درصد نیاز آبی در رقم‌گیل مشاهده شد. در روش آبیاری قطره‌ای و تأمین 100 درصد نیاز‌آبی، بیشترین بهره‌وری مصرف‌آب مبتنی بر عملکرد غلاف در سال‌اول و دوم به-ترتیب به میزان 91/0 و 94/0 کیلوگرم بر مترمکعب و در عملکرد دانه در طی دو سال به میزان 60/0 کیلوگرم بر مترمکعب به دست آمد. تأمین نیازآبی بر محتوای‌روغن، فسفر و نیتروژن‌دانه در سطح یک درصد و بر پروتئین دانه در سطح پنج درصد معنی‌دار بود. بیشترین محتوای روغن، فسفر و نیتروژن‌دانه با تأمین 100 درصد نیاز آبی و در پروتئین دانه با تأمین 25 درصد نیاز آبی به دست آمد. بر اساس‌نتایج و با توجه به بهره‌وری مصرف آب، کشت بادام‌زمینی رقم گیل با استفاده از روش آبیاری قطره‌ای و تأمین 100 درصد نیاز آبی، برای منطقه مورد مطالعه پیشنهاد می‌شود. UR - https://idj.iaid.ir/article_129146.html L1 - https://idj.iaid.ir/article_129146_683c4a3f4cc0ffe2eef0b332a90bcd7f.pdf ER -