بررسی امکان استفاده از آب زیرزمینی کم عمق توسط بقولات (شواهد با بررسی دو رقم نخود) در اقلیم نیمه‌خشک

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استاد و عضو هیئت علمی گروه مهندسی آب، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه - ایران

2 کارشناسی ارشد، آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه- ایران

3 استادیار، دکتری زراعت- فیزیولوژی گیاهان زراعی، هیات علمی گروه زراعت، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه- ایران

چکیده

آب زیرزمینی کم­عمق، یک منبع آب بالقوه و کارآمد در کشاورزی است. این پژوهش به بررسی اثر اعمال سطوح ایستابی کم­عمق 60، 80 و 110 سانتی‌متر بر تامین نیاز آبی، کارایی مصرف آب و عملکرد دو رقم نخود (آزاد4 و بیونیج5) در دو سال زراعی 92-1391 و 93-1392 پرداخته است. آزمایشات در ایستگاه لایسیمتری تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی و در قالب آزمایش‌ فاکتوریل و بر پایه طرح کاملا تصادفی صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که، در دو سال اجرای طرح، بیش­ترین مصرف آب زیرزمینی مربوط به عمق 60 سانتی‌متر و کم­ترین مربوط به عمق 110 سانتی‌متر به ترتیب با حدود 65 و 22 در صد بوده است. بیش­ترین و کم­ترین مقدار کارایی مصرف آب زیرزمینی و براساس عملکرد دانه در دو سال اجرای طرح، مربوط به رقم آزاد در اعماق 110 و 60 سانتی‌متری بوده. در سال اول و دوم اجرای طرح، بیش­ترین عملکرد دانه مربوط به رقم آزاد در عمق سطح ایستابی80 سانتی‌متر و کم­ترین عملکرد دانه مربوط به رقم آزاد در عمق سطح ایستابی 60 سانتی‌متر بوده است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The possibility useof shallow groundwater by legumes plants (Evidence by examining two chickpea cultivars) in semi-arid climate

نویسندگان [English]

  • Houshang Ghamarnia 1
  • Binazir Nazari 2
  • Mohamad Eghbal Ghobadi 3
1 Professor In Department of Water Resources Engineering, College of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran
2 Former M.Sc. Student, In Department of Water Resources Engineering, College of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran
3 Assistant Professor, , In Department of Agronomy, College of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran
چکیده [English]

Shallow groundwater is a resource that provides and meets the high amounts of plant’s needed water in the conditions of optimal management. In this research the effect of using different shallow water table (60, 80 and 110 cm) depths on production of two chickpea cultivars namely (Azad and Bivanij) in two years from 2013 to 2014 was investigated. During study, no surface irrigation was used and only water to the plant through different shallow groundwater levels was supplied using capillary rise. The research  was carried out in the lysimeteric station located in Campus of Agriculture and Natural Resources at Razi University. All treatments were carried out in a complete randomized design based on the factorial manner experiment. Groundwater for all treatments was supplied by Marriott siphon, by daily recording. The results showed that, in both years of the study, the highest and lowest groundwater contribution was belonging to depths of 60with 65% and 110 cm depths with 22% groundwater contribution respectively. The results also showed that by increasing groundwater depth the percentage of groundwater contribution decreased. Additionally, the results showed that maximum and minimum water use efficiency, based on seed yield was belong to  Azad cultivars for water table depths of 110 and 60 cm respectively. Moreover, during the first and second years of the study, the highest and lowest grain yield was belonging to Azad cultivar with water table depth 80 and 60 cm respectively

کلیدواژه‌ها [English]

  • Groundwater
  • Water use efficiency
  • performance
  • Shallow groundwater levels
  • chickpea
قمرنیا،ه.، فرمانی­فرد،م و ساسانی،ش. 1391. اثر سطح ایستابی کم­عمق بر تامین نیاز آبی،کارایی مصرف آب و عملکرد سه رقم گندم. مجله پژوهش آب در کشاورزی. 26. 3: 99.
امام،ی. ،نیک نژاد،م. 1383. مقدمه ای بر فیزولوژی عملکرد گیاهان زراعی. دانشگاه شیراز. 2. 85.
Allen,R.G., Pereira,L.S., Raes,D. Smith,M. 1998. Crop Evapotranspiration (guidelines for computing crop water requirements). FAO Irrigation and Drainage Paper, No. 56.
Association of Official Analytical Chemists (AOAC). 1990. Official methods of analysis, 15th edition by Kenneth Helrich, protein. 70
Dhan,P and Pal,D. 1991. Deter mining critical water table depth for sub-surface drainage design and crop growth. Chinese National Committee ICID, Beiging, China.
Gupta,R., Yadav,R.L and Rajendra,G. 1993. Ground water contribution to evapo-transpiration of sugarcane during summer. Cooperative-Sugar. 25: 113-115.
Jensen,M.E., Harrison,D.S., Korven,H.C and Robinson,F.E. 1983. The role of irrigation in food and fibre production. In: Designe and operation of farm irrigation systems.
Kahlown,M.A., Iqbal,M., Skogerboe,G.V., Rehman,S. 1998. Waterlogging, salinity and crop yield relationships. IWMI
Khandker,M.H.K., Gowing,J.W and Rose,D.A. 1994. Influence of salinity and water table depth on water uptake by plant roots. Proceedings International Conference on Agricultural Engineering, Milan, Italy, Aug-Sept.
Liu,T and Luo,Y. 2011. Effects of shallow water tables on the water use and yield of winter wheat (Triticum aestivum L.) under rain-fed condition. AJCS (Australian Journal of Crop Science). 5.13: 1692-1697.
Nosetto,M.D., Jobbagy,E.G., Jackson,R.B and Sznaider,G.A. 2009. Reciprocal influence of crops and shallow ground water in sandy landscapes of the inland pampas. Field Crop Researches. 113: 138-148.
Pratharpar,S.A and Qureshi,A.S. 1998. Modeling the effects of deficit irrigation on soil salinity, depth to water table and transpiration in semi-arid zones with monsoonal rains. International Journal Water Resource. 15: 141-159.