TY - JOUR ID - 138105 TI - تاثیر کاربرد سوپرجاذب رطوبت آکواسورس بر بهره‌وری آب گیاه سویا JO - نشریه آبیاری و زهکشی ایران JA - IDJ LA - fa SN - 2008-7942 AU - نخجوانی مقدم, محمد مهدی AU - سپهری, سالومه AU - عباسی, نادر AU - رودی, داود AD - عضو هیات علمی بخش آبیاری و زهکشی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی AD - دانشیار موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، کرج، ایران AD - مربی پژوهش، بخش تحقیقات باغی و زراعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 15 IS - 5 SP - 1040 EP - 1051 KW - دورآبیاری KW - پروتئین KW - روغن KW - عملکرد KW - عمق آبیاری DO - N2 - استفاده از مواد جاذب رطوبت برای افزایش بهره‌وری آب طی دهه‌های اخیر مورد توجه محققین بوده‌است. در این‌راستا مواد مختلفی با ماهیت و قابلیت متفاوت در جذب و نگهداری آب معرفی شده‌اند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر کاربرد پلیمر سوپرجاذب آکواسورس بر عملکرد و بهره-وری آب سویا در منطقه کرج انجام شد. این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. فاکتور اول شامل دور آبیاری، 4 و 7 روز و فاکتور دوم کاربرد سوپرجاذب در سه سطح صفر، 200 و 300 کیلوگرم در هکتار بود. در طول دوره رشد قبل و بعد از هر آبیاری مقادیر رطوبت خاک تا عمق توسعه ریشه اندازه‌گیری گردید. در انتهای دوره رشد عملکرد دانه، درصد روغن و پروتئین دانه و بهره‌وری آب تعیین گردید. نتایج نشان داد اثر دور آبیاری بر تمامی شاخص‌های مورد بررسی معنی‌دار بود ضمن آنکه اثرات متقابل دورآبیاری و سوپرجاذب بر میزان آب مورد استفاده و عملکرد دانه معنی‌دار گردید. با تغییر دور آبیاری از 4 به 7 روز بطور میانگین میزان آب آبیاری، عملکرد دانه سویا، عملکرد روغن، عملکرد پروتئین، بهره‌وری آب در تولید دانه، روغن و پروتئین به ترتیب به میزان 30، 50، 52، 50، 26، 23 و 30 درصد کاهش یافت. در شرایط کاربرد سوپرجاذب، افزایش عمق آب آبیاری به بیش از 630 میلی‌متر، تأثیر زیادی بر عملکرد محصول نداشت. همچنین مصرف سوپرجاذب سبب گردید تا عمق مناسب آبیاری برای دستیابی به بالاترین میزان بهره‌وری آب سویا تقریباً 10 درصد کاهش یابد. نتایج بیانگر آن است که مصرف سوپرجاذب به میزان 200 کیلوگرم در هکتار باعث افزایش عملکرد دانه، ، عملکرد روغن، عملکرد پروتئین و بهره‌وری آب در تولید دانه، روغن و پروتئین شده و مقادیر بیشتر از آن (300 کیلوگرم در هکتار) باعث کاهش صفات مذکور گردید. UR - https://idj.iaid.ir/article_138105.html L1 - https://idj.iaid.ir/article_138105_17c807fd338ce4ff7299d2f0b7745947.pdf ER -