تغییرات ویژگی‌های کیفی سیر سفید همدان در زمان‌های قطع و سطوح مختلف آبیاری در مدت نگهداری و رابطه آن با کارایی مصرف آب

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مربی پژوهشی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران

2 مربی پژوهشی بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران

چکیده

پژوهش حاضر به صورت طرح کرت­های خرد شده در قالب بلوک­های کامل تصادفی به مدت سه سال در همدان اجرا شد که در آن مقادیر مختلف آب آبیاری به عنوان عامل اصلی (در سطوح 75، 100 و 125 درصد نیاز آبی) و زمان‌های قطع آبیاری به عنوان کرت فرعی (زمان رایج قطع آبیاری در منطقه، یک هفته قبل و یک هفته بعد از زمان معمول منطقه) در 3 تکرار به اجرا درآمد. 20 روز پس از قطع آبیاری هر تیمار، سوخ‌ها برداشت شد و اثر سطوح مختلف و زمان­های قطع آبیاری بر برخی عوامل کیفی و عمر انباری سیر در مدت شش ماه نگهداری، اندازه‌گیری و رابطه عوامل رنگ، درصد فساد و افت وزنی سوخ­های سیر در انتهای مدت انبارداری با کارایی مصرف آب تعیین ‌شد. نتایج نشان داد در طول مدت نگهداری در انبار، مقادیر پیرووات، تغییرات رنگ، افت وزنی و فساد، افزایش معنی دار و درصد رطوبت سیرچه­ها کاهش معنی­داری داشت. تاخیر در قطع آبیاری سبب افت ترکیب­های عطر و طعم دهنده و نیز افزایش افت وزنی و فساد سوخ­های سیر در مدت نگهداری در انبار شد. تغییرات رنگ در قطع­های دیرتر آبیاری کاهش یافت ولی این کاهش معنی دار نبود. مقادیر آب آبیاری اثر معنی­داری بر عوامل کیفی سوخ­های سیر نشان نداد. با افزایش کارایی مصرف آب، کاهش در مقادیر افت وزنی، فساد و تغییرات رنگ سوخ­های سیر مشاهده شد. در نتیجه، آبیاری 75 درصد نیاز آبی با بالاترین کارایی مصرف آب و تاریخ قطع یک هفته زودتر از زمان رایج منطقه مناسب تشخیص داده شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Changes of Quality properties of Hamedan white Garlic at the Cut off Dates and Different levels of Irrigation During Storage and Relationship with Water - use Efficiency

نویسندگان [English]

  • Seyed Moinodin Rezvani 1
  • fariba Bayat 1
  • Ali Ehsan Nosrati 2
1 Research staff, Agricultural Engineering Research Department, Hamedan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO., Hamedan., Iran
2 Research staff, Seed and plant improvement Department, Hamedan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO., Hamedan., Iran
چکیده [English]

This research was conducted on completely randomized block design in a split plot experiment during 3 years in Hamedan consisting of three levels of irrigation (75%, 100%, 125% water requirement) as main plot and cut off dates of irrigation as sub plot, (current date, a week before and a week after the current date of irrigation in the region) at three replications. Garlic bulbs were harvested 20 days after cut off irrigation and the effect of cut off dates and different levels of irrigation on some qualitative factors during 6 months of storage were measured. The relationship between color, weight loss and sprouting with water - use efficiency were determined at the end of storage duration. Results showed that during storage, pyruvate content, color changes, weight loss and sprouting increased and moisture content of cloves decreased significantly. Pyruvate content, weight loss and spoilage increased and color changes decreased due to the delay of cut off irrigation. The amount of water irrigation showed no significant effect on measured factors. With increasing water - use efficiency, weight loss, spoilage and color changes decreased. Consequently, 75% water requirement with the highest water - use efficiency and cut off date a week earlier than the current date was appropriate for this region.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Garlic
  • Irrigation regime
  • Quality
  • weight loss
  • Sprouting
بیات،ف. 1383. اثر طول مدت و شرایط نگهداری بر افت وزنی و ویژگی­های کیفی توده‌های سیر استان همدان. مجله تحقیقات مهندسی کشاورزی، 5 .19: 62- 49.
بیات. ف و ذوالفقازیه، ف. 1390. اثر زمان و دوزهای مختلف پرتوتابی الکترون سریع بر تغییرات کمی و کیفی سیر سفید (ALLIUM SATIVUM L.) در مدت نگهداری. مجله تحقیقات مهندسی کشاورزی. 2 .12: 68- 51.
رضوانی،س.، بیات. ف و نصرتی، ع. 1390. تغییرات برخی ویژگی­های کمی و کارایی مصرف آب توده سیر سفید همدان در زمان­های قطع و سطوح مختلف آبیاری. مجله علمی - پژوهشی تحقیقات مهندسی کشاورزی. 12.3: 1-14.
Ahmed,M.E.M., El-Kader,N.I.A and Derbala,A.A.E. 2009. Effect of Irrigation Frequency and Potassium Source on the Productivity, Quality and Storability of Garlic. Australian Journal of Basic and Applied Sciences. 3.4: 4490-4497.
Anthon,G.E and Barrett,D.M. 2003. Modified method for the determination of pyruvic acid with dinitophenylhydrazine in the assessment of onion pungency. Journal of the Science of Food and Agriculture. 83:1210-1213.
Ayars,J.E. 2007. Water Requirements of Irrigated Garlic. Proceedings of the American Society of Agricultural and Biological Engineers International (ASABE). Paper #72285, 2007 ASABE Annual Meeting.
Bacon,J.R., Moates,G.K., Ng,A., Rhodes,M.J.C., Smith,A.C and Waldron,K.W. 1999. Quantitative analysis of flavour precursos and pyruvate levels in different tissues and cultivars of onion (Allium cepa). Food Chemistry. 64:257-261.
Bodnar,J., Schumacher,B and Uyenaka,J. 1990. Garlic production.Http://www.gov.on.ca/OMAF/english/crops/facts/97-007.htm.
Brewster,J.I and Rabinowich,H.D. 1990. Garlic agronomy in: onions and allied crops. Biochemistry, food science and minor crops. Vol: 3. CRC press. Boca Raton , FL.
Cantwell,M., Voss, R., Hanson,B., May,D  and Rice,B. 1999. Water and fertilizer management for garlic: Productivity, nutrient and water use efficiency and postharvest quality. Proceeding of Fertilizer Research and Education Program Conference. Modesto, California, 33-36.
Cantwell,M. 2000. Alliin in Garlic. Perishables Handling Quarterly Issue. 102, 5-6.
Cantwell,M., Hong,G., Kang,J and Nie,X. 2003. Controlled atmospheres retard sprout growth, affect compositional changes, and maintain visual quality attributes of garlic. Acta Horticulturae. (ISHS) 600,791-794.
Duranti,A and Barbieri,G. 1986. The response of garlic (Allium sativum L.) for storage to variations in irrigation regim and in planting density. Rivista della orto florofrutticoltura Italiana. 70,4.
El-Shabrawy,A.M., Amein,A.M., Hussein,F.N and Ali,A.A. 1987. Cultural practices in relation to garlic storage diseases. Assiut Journal of Agricultural Sciences. 18, 1.
Hannan,R.M and Sorensen,E.J. 2002. Crop Profile for Garlic in Washington. College of Agriculture and Home Economics.Washington State University. 15 p.
Hanson,B., May,D., Voss,R., Cantwell,M and Rice,B. 2002. Garlic in clay loam soil thrives on little irrigation. California Agriculture. 56.4: 128-132.
Hanson,B., May,D., Voss,R., Cantwell,M  and Rice,B. 2003. Response of garlic to irrigation water. Agricultural water management. 58: 29-43.
Karaye,A.K and Yakubu,A.I. 2006. Influence of intra-row spacing and mulching on weed growth and bulb yield of garlic (Allium sativum l.) in Sokoto, Nigeria. African Journal of Biotechnology. 5.3:260-264.
Katahira,M., Motomura,Y and Bekki,E. 1998. Effects of temperatures on browning and phenolic substances in preparatory drying of raw garlic bulb. Journal of Japanese society of food Science and Technology. 45.1: 10-15.
Kwon,J.H., Byun,M.W and Cho,H.O. 1985. Effects of gamma irradiation dose and timing of treatment after harvest on the storeability of garlic bulbs. Journal of Food Science. 50: 379 – 381.
Madamba,P.S., Driscoll,R.H and Buckle,K.A. 1993. Moisture content determination of garlic by convection oven method. ASEAN Food Journal. 8.2: 81- 83.
Sankar,V., Lawande,K.E and Tripathi,P.C. 2008. Effect of micro irrigation practices on growth and yield of garlic (Allium sativum L.) var. G. 41. Journal of Spices and Aromatic Crops. 17.3: 230–234.
Whitaker,J.R. 1976. Developement of flavor, odor and pungency in onion and garlic. Advances in Food Research. 22, 37.