بررسی راهکارهای آبشویی در سیستم‌ آبیاری موضعی پسته با رویکرد استفاده پایدار از منابع آب شور (مطالعه موردی دشت قزوین)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دکتری، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

2 استادیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)

3 استادیار گروه مهندسی آب، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)، قزوین،

4 دانشیار، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)، قزوین

چکیده

با توسعه آبیاری موضعی در مناطق خشک و نیمه‌خشک، خاک بیشتر در معرض شورشدن قرار می‌گیرد. تجمع شوری در خاک، طی سالیان متوالی می‌تواند به کاهش محصول، از بین رفتن گیاهان و حتی غیرقابل‌کشت شدن خاک بینجامد. در این مطالعه روش آبشویی غرقابی و روش آبشویی قطره‌ای (نواری) در یک باغ پسته مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد در روش قطره‌ای نسبت به روش غرقابی، مقدار آب آبشویی بکاربرده شده در آبشویی اول 7/62 % و در کل 7/26 % کاهش یافت. در روش آبشویی غرقابی کل سطح مزرعه آبشویی می‌شود، درحالیکه در روش قطره‌ای آب به‌طور مستقیم در مناطق تجمع املاح به‌کار می‌رود که باعث صرفه‌جویی می‌شود. همچنین ضریب یکنواختی توزیع شوری در روش قطره‌ای 7 درصد و در روش غرقابی 3 درصد نسبت به قبل از آبشویی افزایش یافت. در روش قطره‌ای فقط با یک مرحله آبشویی می‌توان بیلان جرم نمک اضافه شده در اثر آبیاری را خارج نمود، درحالیکه در روش غرقابی جرم نمک آبشویی شده کمتر از جرم نمک اضافه شده است. برای آبشویی باغات با آبیاری موضعی توصیه می‌شود بیشتر آب آبشویی به مناطق تجمع املاح اعمال شود و برای بهبود اثربخشی مدیریت املاح از آبشویی با نرخ کم و به‌صورت متناوب استفاده گردد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Investigating leaching methods in pistachio micro irrigation system with sustainable use of saline water resources approach (case study: Qazvin Plain)

نویسندگان [English]

  • mehrdad hassannia 1
  • Bijan Nazari 2
  • Abass kaviany 3
  • Abass sotoodehnia 4
1 PHD of Irrigation and Drainage Engineering, Water Engineering Department, College of Agriculture and Natural Resources, Imam Khomeini International University, Qazvin, Iran
2 ssistant Professor of Water Engineering Department, Faculty of Technical & Engineering, Imam Khomeini International University
3 Associate Professor of Water Engineering Department, College of Agriculture and Natural Resources, Imam Khomeini International University, Qazvin
4 Associate Professor of Water Engineering Department, College of Agriculture and Natural Resources, Imam Khomeini International University, Qazvin
چکیده [English]

With the development of localized irrigation in arid and semi-arid areas, the soil is more susceptible to salinization. The salt accumulation in the soil can reduce crop yields, destruction of plants and even resulting the soil uncultivable. In this research, flood leaching and trickle leaching methods (tape) were investigated in a pistachio orchard. Comparing with the flood method, the results showed that, the amount of leaching water used in the trickle method was reduced by 62.7% for the first leaching leading to a total reduction of 26.7%. In the flood leaching method, the entire surface of the farm is leached, while in the 6-row method water to be directly use in saline accumulation areas, which saves leaching water. Also, in the trickle and flood methods the uniformity coefficient of salinity distribution increased by 7% and 3% respectively. In the trickle method, the salt mass balance added due to irrigation can be removed with only one washing step, while in the flood method, the mass of leached salt is less than the mass of added salt. For orchards leaching with localized irrigation, it is recommended to apply more leaching water to salts accumulation areas and for improving the salts management effectiveness low-leaching rates applied alternately is recommended.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Semi-Saline Water
  • Localized Irrigation
  • Water Salinity
  • Soil Salinity
  • Salt Management